Over

In november 2017 zocht Vzw Trafiek (buurt-, koffie- en eethuis in het Pierkespark) na 10 jaar gezelligheid, kritische kijk, buurtwerk, en nog veel meer, een nieuw elan. Met een enthousiaste bende namen we ondertussen de vzw over. Met veel nieuwe ideeën en een droom:

Trafiek wil in de Brugse Poort een BUURTCOÖPERATIE opzetten. Een buurtcoöperatie creëert en/of ondersteunt diensten en initiatieven die uitgevoerd worden door buurtbewoners en/of inspelen op collectieve noden in de buurt. Daarbij worden (verdien)modellen gezocht die kostendelend zijn, niet (al te) afhankelijk zijn van subsidies en financieel houdbaar blijven. Dat het kan, bewijzen organisaties als de  Afrikaanderwijk CO-OP in Rotterdam.

Met het motto al doende leert men kozen we eind juni 2018 vier testprojecten om mee van start te gaan:

  • Een ‘(ver)bouw- en klusteam’in de Brugse Poort, dat enerzijds kan sensibiliseren over en oplossingen aanreiken voor een aantal “huiskwalen”, zoals vochtproblematiek, bedwantsen, huiszwam…, maar anderzijds ook zou kunnen uitgroeien tot een netwerk van lokale aannemers die coöperatief ondersteund worden.
  • Met het traject ‘100 huizen voor de Brugse Poort’ onderzoeken hoe we een fonds of coöperatie kunnen oprichten en/of gebruiken om 100 huizenin de Brugse Poort betaalbaar te houden op lange termijn.
  • In het project ‘administratieve hulpverlening’gaan we na of er draagkracht is om in de buurt een netwerk van mensen uit te bouwen dat anderen en elkaar willen ondersteunen bij hun administratieve vragen.
  • We willen inzetten op meer en aantrekkelijke bewegwijzering in de Brugse Poort, zodat we met z’n allen gemakkelijker de weg vinden naar mooie plekjes, interessante organisaties of plaatsen van historische waarde.

Wat we kunnen realiseren hangt vooral af van hoeveel buren zich achter de buurtcoöperatie scharen. Reeds heel wat mensen toonden interesse tijdens onze eerste brainstormsessies en wandelingen door de buurt. Maar we verwelkomen graag nog echte doeners: mensen die projecten willen dragen, trekken of ondersteunen!

Ben je geïnteresseerd? Wil je je steentje bijdragen? De handen uit de mouwen steken? Meedenken? Je kennis ter beschikking stellen? Wil je graag jouw eigen idee onder deze vorm uitbouwen? Laat van je horen via trafiek@skynet.be